Δικαιοσύνη fast track 

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μια παρωδιας που διαδραματίζεται στον χώρο της Δικαιοσύνης με πρωταγωνιστή την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης συνεχώς υποβαθμιζονται, ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση των υποθέσεων συνεχώς αυξάνεται, η ποιότητα των αποφάσεων και η ανεξαρτησια των δικαστων αμφισβητείται, οι παράγοντες της δίκης ταλαιπωρούνται. 

Αυτά έχουν σαν συνέπεια να βάλλεται η αξιοπιστία της δικαιοσύνης σε μεγάλο βαθμό και να χανει την εξαιρετική της κοινωνική ιδιότητα, αυτή της προστασιας του αδικημένου έναντι πάντων και ιδίως έναντι της κρατικής αυθαιρεσίας.  

Η παρωδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας έχει να κάνει με το δήθεν ενδιαφέρον των εκάστοτε κυβερνώντων για την προστασία του θεσμού και την συνεχή ψήφιση νόμων που επιγραφονται ως επιταχυντές της δικαιοσύνης, αλλά στην πράξη αποτελούν ασπιρίνες για ταχεία απορρόφηση από τον ασθενή οργανισμό που όμως συνεχίζει να παραμένει κλινήρης και παράγουν αποτελεσμα μόνο για την προβολή του νομοθετικού έργου του υπουργού και την μείωση της ύλης των δικηγόρων.. Ίσως κάποιοι να θέλουν την Δικαιοσύνη φοβισμένη και υποτονική. 

Ο όγκος δουλειάς των Δικαστών σε συνάρτηση με την μείωση του αριθμού τους καθώς επίσης και η πρόσφατη ομηρία και ψυχολογική τους πίεση σχετικά με τα παραδικαστικα, δημιούργησαν μια κατάσταση ιδιότυπης ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ για την ταχεία και ορθή διεκπεραίωση των υποθέσεων που έχουν αναλάβει, κάτι που βιώνουμε εμείς οι δικηγόροι καθημερινά. 

Ας διατεθουν επιτέλους κάποια κονδύλια που θα πιάσουν τόπο. Τόσα χρήματα έχουν χαθεί ανούσια στη χώρα μας. 

Χρειάζεται επειγοντως να γίνουν οι αναγκαίοι διορισμοί Δικαστών και γραμματέων για να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να επιτευχθεί ο  εξορθολογισμός του  προσωπικού του καθε δικαστηριου προς τον όγκο δουλειάς που παράγεται. 

Επιβάλλεται η δημιουργία υποδομών (αίθουσες δικαστηρίων κυρίως και μηχανογράφηση και αυτοματοποιηση του έργου της δικαιοσύνης) ώστε οι δίκες να προσδιορίζονται πιο σύντομα και να εκδικάζονται περισσότερες κάθε ημέρα. 

Παράλληλα απαιτείται η διαρκής επιμόρφωση των Δικαστών για να ανταπεξερχονται στα νεα δεδομένα και ο αδιαλλειπτος ουσιαστικός έλεγχος του έργου τους για να ελαχιστοποιουνται οι περιπτώσεις λάθους. 

Τα κονδύλια που θα δαπανήσει η κυβέρνηση σε όλα αυτά θα τα εισπράξει πολλαπλασια από την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων προς όφελος των πολιτών και την θεμελίωση εκ νεου της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης στη κοινωνία. 

Θ.Π