Στο blog αυτό ξεκινώ την ανάρτηση κάποιων παλαιών μου χρονογραφηματων με θέματα δικηγορικά και «ήρωα» τον κ. Προεισπράτογλου..

Αυτά είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό Νομικός Φάκελος προ ετών και δεν κατάφερα να τα εκδόσω ως συλλογή.

Ευκαιρία λοιπόν τώρα να τα ανεβάσω εδώ, για όσους δεν τα έχουν διαβάσει αλλά και για να αποκτήσουν ως κείμενα   την ιστορική τους καταγραφή στον χώρο του διαδικτύου..

Θα αρχίσω με το χρονογραφημα «στρατηγική νίκης» που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 11 του Μάη του 2005. 

Με την κρίση που υπάρχει στη δουλειά μας είναι ακόμα επίκαιρο:

Στρατηγική Νίκης
 
Είχε εντυπωσιασθεί στ’αλήθεια με την οργάνωση που είχε προηγηθεί της σημερινής συνάντησης αλλά ακόμα περισσότερο ένιωσε το συναίσθημα της ζήλιας όταν διάβηκε την κρυστάλλινη δίφυλλη πόρτα και κοντοστάθηκε απέναντι από την υποδοχή, προσπαθώντας να μαντέψει, κοιτάζοντας κλεφτά γύρω του, πόσοι, ποιοί και πώς εργάζονταν σε αυτόν τον επιβλητικό χώρο.
 
Η μυρωδιά του φρεσκολουστραρισμένου ξύλου κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα και η λάμψη του συναγωνιζόταν επάξια τα λαμπερά χαμόγελα όσων τον συνόδευσαν έως την μεγάλη αίθουσα στο τέλος του διαδρόμου.
 
Παραμέρισε με διακριτικότητα το σκαμπό που βρισκόταν δίπλα στις πανύψηλες δρύινες βιβλιοθήκες, στις οποίες είχαν στοιβαχθεί ταξινομημένα με ιδιαίτερη επιμέλεια εκατοντάδες τόμοι των πλέον επιφανών νομικών του κόσμου και σύροντας κομψά τη μπεζ δερμάτινη καρέκλα, πήρε θέση στο πρώτο του συμβούλιο νέων υποθέσεων.
 
Γύρω από το μακρύ οβάλ τραπέζι είχαν ήδη καθίσει άλλοι έξι συνάδελφοι, όλοι αποφοιτήσαντες με άριστα των καλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης, εταίροι μιάς από τις καλύτερες εταιρείες δικηγόρων της πρωτεύουσας. Ήταν μεγάλη τιμή να του προτείνουν την θέση του συνεργάτη και εν αναμονή συνεταίρου και η παρουσία του σε αυτό το συμβούλιο στηρίχθηκε στην εξαιρετική δικαστική του εμπειρία στην ελληνική πραγματικότητα.
 
Ένιωθε υπερήφανος αλλά και αγχωμένος μαζί που θα συζητούσε την στρατηγική χειρισμού μιάς νέας υπόθεσης της εταιρείας μαζί με τους πολλά υποσχόμενους δικηγόρους που είχαν καθίσει γύρω του, όλοι καλοντυμένοι και με τον αέρα της επιτυχίας στο πρόσωπό τους.
 
Την συζήτηση άνοιξε ο γηραιότερος της παρέας, μόλις 45 ετών, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και με ένα νεύμα έδωσε εντολή στην διοπτροφόρο γραμματέα να αρχίσει την τήρηση των πρακτικών, περιέγραψε με απλά λόγια την υπόθεση που είχε εμπιστευθεί στην εταιρεία τους η σύζυγος αλλοδαπού επιχειρηματία, η οποία επιθυμούσε διαζύγιο και διατροφή, όσο γίνεται μεγαλύτερη κατά τη ρητή εντολή της.
 
– Εχω την πεποίθηση αγαπητοί μου, πήρε τον λόγο ο καθήμενος απέναντί του μόλις αποφοιτήσας από το Brunel University, κατέχων Master of Laws in Youth Justice and Child Protection, τα δικαιώματα της συζύγου προς μονομερή λύση του γάμου είναι αναπαλλοτρίωτα και ενδυναμώνονται όταν υπαίτιος της διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως είναι ο έτερος των συζύγων. Ασφαλώς όμως, η υποχρέωση προς διατροφή αυτής και των τέκνων είναι ύψιστη υποχρέωσή μας και συνάδει με τους γενικούς κανόνες της κοινοτικής δικαιικής τάξης και την ηθική διάσταση του προβλήματος. Με γνώμονα το συμφέρον των τέκνων λοιπόν, προτείνω να προβούμε σε διεξοδική αλληλογραφία με το αντίστοιχο δικηγορικό γραφείο του αντιδίκου και να προγραμματίσουμε διαπραγματεύσεις για το ύψος της διατροφής και την τύχη των τέκνων, αξιοποιώντας τα στοιχεία που θα μας εξασφαλίσει η πελάτης μας.
 
– Θα προσέθετα, συνέχισε στη συζήτηση ο εκ δεξιών του καθήμενος συνεταίρος, κάτοχος και αυτός διπλώματος Gewerbliche Schutz Abteilung από το Max-Plank Institut, του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην εισήγηση του προλαλήσαντος, ότι η προσπάθειά μας πρέπει να κατευθυνθεί στην προστασία της προσωπικότητος των διαδίκων και την αποφυγή, εν μέσω της οικογενειακής τους τρικυμίας, άσκοπων έριδων και αντιδικιών, με προφανές όφελος τη συντομότερη και αναίμακτη επίλυση των θεμάτων της υπόθεσης, πράγμα που θα βελτίωνε την εικόνα της εταιρείας προς τους υπόλοιπους πελάτες μας, οι οποίοι φοβούνται την επι μακρόν διεξαγωγή δικών και ασκούν πίεση για μείωση των τιμολογίων μας στην χρονοχρέωση.
 
– Όμως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τις ποινικές προεκτάσεις της αντιδικίας σε συνάρτηση με την συστηματική παραβατική συμπεριφορά του αντιδίκου σε βάρος της εντολέος μας. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να τη χρησιμοποιήσουμε υπό τη μορφή απειλής για να επιτύχουμε κατά το μακρύ στάδιο των διαπραγματεύσεων, μεγαλύτερη διατροφή ή συντομότερο χρόνο διαζυγίου, παρέθεσε με στόμφο ο τρίτος της παρέας, διδάκτωρ της Ecole des Sciences Criminologiques του Université Libre de Bruxelles.
 
Όσην ώρα μιλούσε κάποιος, οι λοιποί συμμετέχοντες του συμβουλίου κρατούσαν σημειώσεις και κινούσαν συγκαταβατικά το κεφάλι τους όταν ο ομιλητής δυνάμωνε τον ήχο της φωνής του και επιδοκιμαστικά όταν αναφερόταν στο κύρος της δικηγορικής τους εταιρείας.
 
– Εσύ Προεισπράτογλου τι λές για την υπόθεση; Θέλουμε με ενδιαφέρον τη νομική σου γνώμη, αφού είναι αλήθεια ότι έχεις μεγάλη δικαστική εμπειρία και γι’αυτό σε καλέσαμε εδώ σήμερα.
 
Τα βλέμματα των παρευρισκομένων συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπό του, αναμένοντες, όχι αδικαιολόγητα, τι θα μπορούσε να εισφέρει η ταπεινή νομική του παιδεία στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που είχαν προηγηθεί.
 
– Αγαπητοί μου συνάδελφοι, οι θεωρίες περί προστασίας της προσωπικότητος και αέναης στρατηγικής διαπραγμάτευσης έως ότου καμφθεί το ηθικό της αντιδίκου πλευράς, με βρίσκουν κάθετα αντίθετο, αφού με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την χρονική διάρκεια και το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης αλλά κυρίως γιατί θα αναλωθούμε σε αμέτρητες δικηγορώρες τις οποίες δεν θα μπορέσουμε να χρεώσουμε στον πελάτη εάν τελικά καταστούν άκαρπες.
 
– Μα, αξιότιμε συνάδελφε, οι σύγχρονες προσταγές της νομικής μας επιστήμης ομιλούν για εξάντληση των συζητήσεων πριν στραφούμε στην δικαστική οδό, απάντησε μονομιάς ο αρχηγός της παρέας, προσπαθώντας να βρεί επιχειρήματα στον αντίλογο.
 
– Στην δικαστική πρακτική της χώρας μας, οι ανοικτές δίκες σε μιά υπόθεση ποτέ δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη στο συμβιβασμό, απεναντίας, οι αντίδικοι υπό τον ψυχικό εξαναγκασμό της δημόσιας έκθεσης μειώνουν τις απαιτήσεις τους και προχωρούν στο κλείσιμο των ώριμων πιά υποθέσεών τους, συνέχισε απτόητος έτοιμος να τους ταράξει την συνείδηση.
 
– Και να γίνω πιό κατανοητός προτείνω: Ανοίγουμε τον χορό με μία αίτηση ασφαλιστικών για μετοίκηση, μία για επιμέλεια και διατροφή συζύγου και τέκνων και άμεσα προσωρινή διαταγή κοινοποιούμενη τηλεφωνικά προ της ακρόασης ώστε να μην προλάβουν να εμφανισθούν. Συνεχίζουμε με τακτικές αγωγές και επίσης συμμετοχή στα αποκτήματα με ταυτόχρονη εγγραφή προσημείωσης. Στους μάρτυρες που θα φέρει, τους τραβάμε από μία μήνυση για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική αυτουργία στο σύζυγο και καπάκι αγωγές ηθικής βλάβης σε όλους αυτούς με αντίστοιχες αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας τους. Βάλτε και δυο-τρία αυτόφωρα για παραβίαση αποφάσεων διατροφής, κάποιες μηνύσεις για εξυβρίσεις με τις αντίστοιχες πάλι αγωγές ηθικής βλάβης και μιά βαρβάτη αντιδικία που θα τρέξουμε στο διαζύγιο η οποία θα γίνει μπεστ σέλερ στις σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, βγήκε η δουλειά. Να δείτε πώς θα έρθουν ύστερα για συμβιβασμό.
 
Τον κοίταζαν αμίλητοι για πολλή ώρα. Η πλούσια επιστημονική τους παιδεία είχε σπάσει τα μούτρα της στο τείχος της πρακτικής δικαστικής οδού που πρότεινε ο αυριανός συνεταίρος τους. Ήταν σίγουρος ότι στο μυαλό των περισσότερων στριφογύριζαν οι ίδιες αριθμητικές πράξεις, ώρες επί αμοιβή συν παραστάσεις και ποσοστά, τους πρόδιδε εξάλλου το μειδίαμα στο πρόσωπό τους.
 
– Λοιπόν, καλό μου φαίνεται το σχέδιο του Προεισπράτογλου και μάλιστα επικερδές, έσπασε την σιωπή ο αρχαιότερος όλων. Μήπως, όμως πρέπει πρώτα να κάνουμε μιά επαφή με το αντίδικο δικηγορικό γραφείο;
– Ναι, συμφωνώ απολύτως. Να τους ανακοινώσουμε την σειρά των δικαστικών ενεργειών μας και να… ευχηθούμε να κάνουν και αυτοί τις ίδιες για τον πελάτη τους…
 
​​Μάης 2005
 
 
Θανάσης Παυλόπουλος
Δικηγόρος – Σύμβουλος ΔΣΑ