Η επαναδημοσιευση των χρονογραφημάτων του Προεισπράτογλου (πού να ήξερε ότι το επωνυμό του τείνει να καταργηθεί) συνεχίζεται με ενα κείμενο του Φεβρουαρίου 2005 (πάλι σε περιοδο εκλογών ΔΣΑ) με έμφαση στην ..ασφαλή συνταγή επιτυχίας ενώπιον των Δικαστών !

Συνταγή Επιτυχίας
 
Η καταιγιστική αλληλουχία των γεγονότων, μοιραία αναμεμειγμένη με το ανθρώπινο ερωτικό πάθος, είχαν συνθέσει ένα ομιχλώδες πέπλο μυστηρίου στην υπόθεση που είχε κληθεί προ τριμήνου να μελετήσει, ώστε την επομένη να είναι πάνοπλα έτοιμος να εκπροσωπήσει από την πλευρά του συνηγόρου υπεράσπισης τον νεαρό άβολα καθήμενο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
 
Στριμωγμένος από το αδυσώπητο βάρος της ευθύνης, στη γνωστή δερμάτινη ξεφτισμένη πολυθρόνα του γραφείου του, είχε ξεπεράσει τα όρια κάθε ψυχικής ανοχής και σωματικής αντοχής, προσπαθώντας να ανακαλύψει ή να δημιουργήσει τους δικανικούς ισχυρισμούς που σε λίγες ώρες θα κλόνιζαν την πρώιμη καταδικαστική διάθεση κάθε κριτή των ενσυνείδητων πράξεων και παραλείψεών μας.
 
Αναλαμβάνοντας μια τόσο σοβαρή υπόθεση ήξερε ότι ο όρος μελέτη και ανάλυση θα υψωνόταν στη νιοστή, γνώριζε ότι έπρεπε να ανατρέξει στα δοκίμια των μεγαλύτερων νομομαθών της εποχής του, από Γάφο και Σπινέλλη έως Schoenke-Schroeder και Garaud, να προστρέξει στη νεότερη νομολογία των Ποινικών Χρονικών και του Αρμενόπουλου αλλά και να αποστηθίσει και τις διαφορετικές τάσεις στη θεωρία μεταξύ των καθηγητών Μανωλεδάκη και Ανδρουλάκη.
 
Εγωιστική του πρόθεση ήταν να αποδείξει σε όσους είχαν αμφισβητήσει την επιλογή του ως δικηγόρου στην υπόθεση, ότι το κίνητρο του εντολέα του για αυτή, δεν ήταν το επί σειρά ετών πρώτο όνομα στις αθωώσεις που είχε το επώνυμο του γραφείου του – οφειλόμενο βέβαια στις άοκνες δικηγορικές προσπάθειες των επί σειρά γενεών προγόνων του – ούτε βέβαια το υψηλό επίπεδο δημοσιότητος που είχε αναπτύξει, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικές εκπομπές δικαστικού χαρακτήρα, αξιοποιώντας την πολυετή φιλία του με δημοσιογράφους του αντιστοίχου ρεπορτάζ.
 
Έκλεισε με δυναμη τη δικογραφία κοιτώντας με ευχαρίστηση το λογότυπο του γραφείου του στην πάνω αριστερή πλευρά της – Προεισπράτογλου και Συνεργάτες – πλημμυρισμένος από απόλυτη βεβαιότητα ότι είχε καλύψει κάθε εμφανές μέχρι πρότινος κενό σε βάρος του πελάτη του με σωρεία επιχειρημάτων και απαντήσεων, όταν στριφογύρισαν στο μυαλό του τα λόγια ενός εκ των σοφοτέρων δασκάλων του περί επίδρασης της τύχης επί της ανθρώπινης Δικαιοσύνης και της συμμετοχής του δικηγόρου σε αυτήν.
 
Το όγδοο κεφάλαιο αυτού του μικρού κόκκινου αλλοιωμένου από το χρόνο βιβλίου, είχε φανεί ανεφάρμοστο στα πρώτα χρόνια της φοιτητικής του ζωής, τότε που κάθε μικρό και περιεκτικό δοκίμιο, ερέθιζε την φαντασία του και αποτελούσε πρόχειρο γεύμα συμπυκνωμένων γνώσεων, χρησίμων και αχρήστων. Ξεφύλλισε από το τέλος προς την αρχή, τις κιτρινισμένες σελίδες του και άρχισε να διαβάζει:
 
«Ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο κατηγορούμενος παρουσιάζεται πάντοτε συνοδευόμενος υπό συνηγόρου παρ’αυτώ εκλεγέντος ή εξ επαγγέλματος διορισθέντος. Η συμπάθεια ή η αντιπάθεια ήν ο τελευταίος ούτος εμπνέει στους δικαστάς, είναι παράγων λίαν σπουδαίος δια την τύχη του πελάτου αυτού» Και συνεχίζει ο δικηγόρος και καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Παρισίων G. GUILHERMET: «Πάντες γνωρίζουμε ότι η εξωτερική του συνηγόρου παρουσίασις, η επιτηδειότης και η ευφράδιά του μεγάλως θα συνεισφέρωσιν εις την επιτυχίαν ή την ελάττωσιν των τραγικών συνεπειών της ήττας. Υπάρχουσι δικηγόροι ευμενώς πάντοτε υπό των δικαστών ακουόμενοι, άλλοι επίσης τίμιοι και εύγλωττοι δεν γνωρίζουσιν ή δεν δύνανται να δημιουργώσι περί αυτούς ρεύμα συμπαθειών»
 
Κεραυνός εν αιθρία τα τελευταία λόγια του καθηγητού τάραξαν τη σιγουριά και κλόνισαν την πίστη του. Δηλαδή, δεν έφτανε για την επιτυχή πορεία της υπόθεσης η συλλογή αναρίθμητων νομικών επιχειρημάτων και τεκμηριωμένων ισχυρισμών, αλλά έπρεπε να επηρρεάσει την διάθεση δικαστών και ενόρκων και με άλλους τρόπους ώστε να τον δούν με συμπάθεια και να ευνοήσουν τον εντολέα του;
 
Το πρωινό εκείνης της ημέρας του φάνηκε ατέλειωτο. Είχε κατακτήσει τη κορυφή της γνώσης και είχε λιποψυχήσει εμπρός στον λοφίσκο της εμφάνισης. Της «εξωτερικής του συνηγόρου παρουσίασης». Ξανακοίταξε την γκαρνταρόμπα του. Μια μεγάλη συλλογή από ενδύματα ειδικά επιλεγμένα για το επάγγελμά του στεκόταν απέναντί του και αυτός αδυνατούσε να διαλέξει τον κατάλληλο συνδυασμό αμφίεσης, ώστε να προκαλέσει στους απονομείς της δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή, συναισθήματα σεβασμού, επιστημονικής δικαίωσης και κοινωνικής αποδοχής.
 
Ένα μαύρο ριγωτό κοστούμι θα τόνιζε το κύρος του αλλά εύκολα θα χαρακτηριζόταν από ελλειψη μετριοπάθειας. Μία μεταξωτή έντονου χρώματος γραβάτα θα του προσέδιδε αέρα μοντερνισμού αλλά δεν θα ταίριαζε με την βαρειά ατμόσφαιρα της αίθουσας του Μεικτού Ορκωτού. Ένα ζευγάρι χρυσά μανικετόκουμπα θα στόλιζαν τις άκρες του καλοσιδερωμένου πουκαμίσου του και θα υπέκρυπταν αριστοκρατική άνεση, αναγκαία για το ευαπόδεικτο της μακράς δικηγορικής καταγωγής του, αλλά η αποκάλυψή τους δια της υψώσεως των χεριών κατά την αγόρευσή του, ίσως προσέβαλαν την κοινωνική τάξη προέλευσης των κατά τεκμήριο δημοσίων υπαλλήλων ενόρκων. Μία καμπαρντίνα, παρόλη την απρόβλεπτη καλοκαιρία των τελευταίων ημερών, θα πρόσθετε μία δόση προνοητικότητας αρμόζουσα σε νομικό συμπαραστάτη.
 
Ποτε στο νομικό του παρελθόν δεν τον είχε προβληματίσει κάτι τόσο μακρινό από την επιστήμη του. Κρυφός του πόθος όμως ήταν να κερδίσει κατά κράτος τους άλλους επώνυμους δικηγόρους της υπόθεσης, που πιθανώς θα έπεφταν στην παγίδα της αυτοεπιβεβαίωσης και του εντυπωσιασμού, εμφανιζόμενοι πέραν του μέτρου ενδεδυμένοι έναντι του σεβαστού δικαστηρίου.
 
Αρκετά αργότερα, πεπεισμένος ότι ο τελευταίος των επιλογών του ενδυματολογικός συνδυασμός θα εξισορροπούσε τις αντιθέσεις και θα άμβλυνε τις όποιες εντυπώσεις, αποσκοπώντας στο μεγαλύτερο όφελος υπέρ του πελάτη του με τις λιγότερες υποχωρήσεις προσωπικού γούστου, διάβηκε με σταθερό βήμα και ενισχυμένη αισιοδοξία τον μακρύ διάδρομο που οδηγούσε στην ξύλινη σκούρα θύρα της αίθουσας του δικαστηρίου.
 
Φόρεσε το χαμόγελο της αυτοπεποίθησης και άδραξε το μπρούτζινο χερούλι που έφερε την άγρια όψη της χίμαιρας, αντικρύζοντας στις δικηγορικές θέσεις εκατέρωθεν της δικαστικής έδρας το αμήχανο βλέμμα των συναδέλφων του να περιεργάζονται την ενδυματολογική του επιλογή, η οποία κατά διαβολική σύμπτωση ήταν πανομοιότυπη με αυτή των λοιπών υπερασπιστών του χώρου. Όλοι φορούσαν γκρί κοστούμι με μπορντώ γραβάτα και από μία σκούρα καμπαρντίνα στο χέρι…
 
​Φεβρουάριος 2005
 
Θανάσης Παυλόπουλος
Δικηγόρος – Σύμβουλος ΔΣΑ