Αυτοδιαχείριση και όχι Αυτοάμυνα

…………………………………..

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε μια μακρά περίοδο αμυντικής λειτουργίας ως δικηγορικό σώμα.

Κεκτημένα και δεδομένα παλαιότερων εποχών που τα είχαμε ουσιαστικά προσμετρήσει στα θετικά του επαγγέλματός μας ανατράπηκαν πολλές φορές εν μια νυκτί και μας εξανάγκασαν συνδικαλιστικά να βρισκόμαστε συνεχώς σε αμυντική θέση για να περιφρουρήσουμε όσα παρέμειναν και να μειώσουμε τις παράπλευρες απώλειες αυτών που χάνονταν.

Ενδεικτικά θα θυμίσω τις προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων να αποποινικοποιήσουν σειρά αδικημάτων που μείωσε εξαιρετικά την ύλη της καθημερινής δικηγορίας, τους διάφορους φορολογικούς και ασφαλιστικούς  νόμους που μας οδήγησαν σε μακροχρόνιες αποχές, την δίγραμμη επιταγή, τις προσπάθειες συρρίκνωσης του ΔΣΑ στην επιθεώρηση των δικαστηρίων, τις αποσπασματικές τροποποιήσεις της Πολιτικής Δικονομίας, την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες εν μέσω θέρους, την απόπειρα «ανοίγματος» ενός δήθεν κλειστού επαγγέλματος και πόσα ακόμα..

Όταν το σώμα των δικηγόρων και ο ΔΣΑ ως συνδικαλιστικός φορέας, καθημερινά σχεδόν αντιμετωπίζει κρατικές αποφάσεις που καλείται αξιόμαχα να αντιμετωπίσει, αυτόματα τίθεται σε δεύτερη μοίρα η υποχρέωση προς χάραξη και σωστό προγραμματισμό του επαγγελματικού μας μέλλοντος.

Φρονώ λοιπόν ότι, μακριά από μεγαλόπνοες κουβέντες και υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα, ήρθε η ώρα να αυτοδιαχειριστούμε τα του οίκου μας και ιδιαίτερα αυτά που δεν χρειάζονται καμιά έγκριση τρίτων και δεν τελούν σε εξάρτηση από εξωγενείς παράγοντες.

Να ασχοληθούμε με τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, τις παρεξηγημένες αμοιβές μας, την λειτουργία των θεσμικών μας οργάνων, την δεοντολογία μας, τις κοινωνικές μας παρεμβάσεις, τη νομική επιμόρφωση, τις εξετάσεις των ασκουμένων, τους οικονομικούς μας πόρους, το πειθαρχικό μας όργανο, τις δικηγορικές εταιρείες, την επαγγελματική μας ασφάλιση, τη διαφήμιση, την καταγραφή των συνδικαλιστικών μας επιδιώξεων και πολλά ακόμα.

Και αυτό δεν είναι έργο μόνο της ηγεσίας του Συλλόγου μας αλλά όλων των δικηγόρων. Πρέπει να πιστέψουμε στην λογική της αυτοδιαχείρισης και να «παίξουμε επίθεση» και όχι μόνο άμυνα.

Οργανωτικό μέσο πρέπει κυρίως να είναι ένα Πανδικηγορικό Συνέδριο, στο οποίο θα επεξεργαστούμε με σοβαρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν διαχρονικά, ξεκινώντας από μηδενική βάση, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και με στόχο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο επάγγελμά μας.

Η νέα Διοίκηση του Συλλόγου και ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί  θα επωμισθεί αυτό το έργο και θα τον συνδράμουμε όλοι για την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Θανάσης Δ. Παυλόπουλος

Σύμβουλος ΔΣΑ

υποψήφιος με την «ΩΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

www.pavlopoulos.gr