Ένας καλός κοινωνικός Μηχανικος από το 2005 !!

Τίτλος : Μην τα λες όλα..

Από τότε που ήταν σχολείο είχε ξεχωρίσει μέσα του αυτήν την περίεργη συνήθεια να ρωτά για κάθε τι που σε άλλους θα φαινόταν άχρηστο, σε αυτόν όμως ιδιαίτερα χρήσιμο. Με το καιρό αξιολογούσε τις διάφορες πληροφορίες και προσπαθούσε μέσα από αυτές να κερδίσει από τα πιό απλά πράγματα έως τα πλέον σύνθετα. Μεγαλώνοντας συνήθισε να αποσπά από τους συνομιλητές του τα μεγαλύτερα μυστικά χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Στα πανεπιστημιακά χρόνια, αυτό το ταλέντο του χάρισε υψηλούς βαθμούς και τον έπαινο των καθηγητών, αφού κατάφερνε σχετικά εύκολα να ξεχωρίζει με τις σωστές απαντήσεις και ιδίως στα αιφνιδιαστικά τέστ, τα οποία για αυτόν ήταν γνωστά εκ των προτέρων. Είχε φροντίσει βέβαια να αποσταλεί μία επίσημη εγκύκλιος στην αλληλογραφία των καθηγητών, που τους υποχρέωνε να συντάσσουν για τα τεστ μία ειδική φόρμα με τις ερωτήσεις προκειμένου να ενημερώνεται εκ των προτέρων η Διεύθυνση και μετά να την αφήνουν στην θυρίδα επικοινωνίας της Σχολής, στην οποία, φυσικά, είχε πρόσβαση μόνο αυτός.

Εάν το ταλέντο αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει στην νεανική του ηλικία, επαγγελματικά, του χάρισε τη δυνατότητα να κερδίσει μεγάλες υποθέσεις αξιοποιώντας τις κατάλληλες πληροφορίες που συνέλεγε πλέον μεθοδικά. Όταν οι συνάδελφοι ρωτούσαν ποιό ήταν το μυστικό της επιτυχίας του, αυτός απαντούσε αινιγματικά, ότι μπορούσε να ανακαλύπτει μυστικά που δεν έπρεπε να ξέρει.

Πρόσφατα μια ώριμη και εύσωμη κυρία του εμπιστεύθηκε, οργισμένη και προδομένη, την επιδίωξη παχυλής διατροφής κατά του συζύγου της, την πηγή των εισοδημάτων του οποίου δεν είχε καταφέρει επί δεκαπέντε και πλέον έτη να ανακαλύψει, προνόησε να μάθει όμως, ότι όσο σπάνια προσέφερε δώρα σε αυτή, τόσο συχνά παρείχε μέρος του πλούτου του στη νεαρά ερωμένη του.

Όπως, όταν ήταν μικρός, τον περίμενε στην είσοδο του πολυτελέστατου κινηματογράφου της πόλης μια πρόσκληση πρεμιέρας έργου, αναφέροντάς τον μάλιστα και ως γνωστό κριτικό του είδους, ενώ ήταν μόλις 13 ετών, με τον ίδιο εύκολο τρόπο πέτυχε με μερικά τηλεφωνήματα, να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πληροφορίες που χρειαζόταν.

Το θύμα στο πρώτο τηλεφώνημα ήταν η φιλότιμη γραμματέας του παραστρατούντος συζύγου, η οποία ρωτήθηκε από τον υποτιθέμενο υπάλληλο του ταχυδρομικού γραφείου της γειτονιάς, εάν ήθελε για τις ευχετήριες κάρτες των Χριστουγέννων να εκδοθεί τιμολόγιο γιατί τότε θα χρειαζόταν τα πλήρη στοιχεία των εταιρειών για τις οποίες εργαζόταν. Αυτή υπήρξε λαλίστατη και ιδιαίτερα χαρούμενη, αφού πέτυχε την υποσχεθείσα από τον ταχυδρομικό έκπτωση για τον εργοδότη της. Βέβαια, αναρωτήθηκε μέσα της γιατί εστάλησαν οι κάρτες χωρίς να ενημερωθεί αλλά δεν της έπεφτε και λόγος.

Συνέχισε το συνηθισμένο του παιχνίδι, καλώντας την αρμόδια εφορία για τις εμπορικές εταιρείες και αφού προσποιήθηκε τον συνάδελφο ενός παραμεθόριου γραφείου, μετά από σύντομη φιλική συζήτηση με τον ανυποψίαστο που είχε σηκώσει το ακουστικό, απέσπασε το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του αρμόδιου ελεγκτή που είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα για τις εταιρείες που έψαχνε.

Τα στοιχεία όμως ήταν άκρως εμπιστευτικά και κανένας έμπειρος υπάλληλος δεν θα τα αποκάλυπτε σε όποιον τυχαία ρωτούσε. Ποιός όμως μισθοσυντήρητος εργαζόμενος στο Δημόσιο θα μπορούσε να αρνηθεί την βοήθεια σε Προιστάμενό του στα κεντρικά του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και εάν έλειπε η τυπικότητα της διαδικασίας; Μεταξύ συναδέλφων υπάρχει αλληλεγγύη. Ύστερα από τόσα χρόνια, θα μπορούσε να υποδυθεί ακόμα και τον πρωθυπουργό, πόσο μάλλον έναν Επιθεωρητή που έψαχνε δήθεν στοιχεία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σε λίγα λεπτά ο ελεγκτής του έστειλε όλα τα επίσημα λογιστικά στοιχεία στο φαξ του απέναντι φαρμακείου, για να μην κινήσει υποψίες.

Λίγο πιο δύσκολα έμαθε την Τράπεζα και τους λογαριασμούς που διατηρούσε σε αυτήν, ρωτώντας τον τοπικό ταχυδρόμο, ο οποίος του στοίχισε ένα μικρό μπαξίσι για τις ευαίσθητες αυτές πληροφορίες τις οποίες μάζεψε, ανοίγοντας διακριτικά πριν παραδώσει έναν έναν τους φακέλους. Μετά κάλεσε την νεαρά υπάλληλο στο ταμείο της Τράπεζας και παριστάνοντας τον ίδιο τον βαθύπλουτο δικαιούχο, ζήτησε με αποφασιστικότητα να πληροφορηθεί το χρηματικό υπόλοιπο, διευκόλυνση που δεν αρνήθηκε η καινούρια ταμίας, αφού είχε σαφές εντολές να εξυπηρετεί αναντίρρητα τους καλούς πελάτες.

Λίγες ώρες μετά, βυθισμένος στην παχιά πολυθρόνα και με τον αέρα του νικητή, αποφάσισε να το διασκεδάσει λίγο περισσότερο. Είχε μάθει με τον προσφιλή του τρόπο τα οικονομικά στοιχεία του αντιδίκου αλλά ήθελε κάτι ακόμα. Αναλογίστηκε ότι μία δίκη διατροφής θα χρειαζόταν χρόνο και δεν ήταν βέβαιη η έκβασή της, ενώ ένας αναίμακτος συμβιβασμός για λίγες ώρες δουλειά, θα ήταν σίγουρη επιτυχία.

Σχημάτισε τον αριθμό και κάλεσε τον άπιστο σύζυγο. Μετά από μια σύντομη συνομιλία για τις απαιτήσεις της εντολέος του και προτού ξεδιπλώσει τα εμπιστευτικά δεδομένα, υπό την μορφή εύσχημης απειλής για να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την υπόθεση, πήρε το ακουστικό μια γνώριμη φωνή, που τον άφησε εμβρόντητο:

Κύριε Προεισπράτογλου, με συγχωρείτε, ψέλλισε με τρεμάμενη από την ντροπή φωνή, η τέως απατημένη σύζυγος, αλλά αποφάσισα να μην προχωρήσω στην δικαστική κόντρα με τον συζυγό μου και να γυρίσω δίπλα του, μια και έχουμε τόσο πολλά να μοιραστούμε πλέον. Όλες αυτές οι πληροφορίες που μου γνωρίσατε για την περιουσιακή του κατάσταση, μου φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμες, χαμήλωσε τον τόνο της φωνής της και συνέχισε σχεδόν ψιθυριστά για να μην ακουστεί, ..του φανέρωσα τα στοιχεία που συλλέξατε και τον έφερα προ του διλήμματος, ή μένει με την ερωμένη του και πληρώνει και αυτήν και εμένα αλλά και εσάς ή την διώχνει και πληρώνει μόνο εμένα. Και αυτός διάλεξε το δεύτερο!

​Νοέμβριος 2005

​Θανάσης Παυλόπουλος
​Δικηγόρος – Σύμβουλος ΔΣΑ