Η Δικαιοσύνη Ταμίας του κράτους ;

Με το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρείται πάλι η άκρατη ποινικοποίηση την φοροδιαφυγής ή οφειλής φόρου από οποιαδήποτε αιτία και μάλιστα για ποσά μικρά από πολίτες και επιχειρηματίες που έχουν βιώσει στο πετσί τους την μεγάλη οικονομική κρίση της εποχής και βρίσκονται στα όρια της πτωχευσης και εξαθλίωσης.

Άλλη μια φορά καλείται η Δικαιοσύνη να γίνει θεραπαινίδα της Κυβέρνησης στην εισπρακτική της πολιτική και Ταμίας εσόδων για το κράτος.

Κάθε χρέος προς το Δημόσιο θα μπορεί να οδηγήσει τους ανήμπορους πολίτες στη φυλακή, ενδεχομένως χωρίς χορήγηση αναστολής των ποινών ή των εφέσεων.

Δηλαδή την αδυναμία δημιουργίας δίκαιου φορολογικού συστήματος και αποτελεσματικής είσπραξης φόρων εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών φορέων καλούνται οι Έλληνες Δικαστές να καλύψουν, εφαρμόζοντας αυστηρούς νομους που ψηφιζονται στην χειρότερη οικονομικά περίοδο της χώρας.

Όμως η Ποινική Δικαιοσύνη δεν είναι απάνθρωπη και δεν απονέμεται με αντικειμενικά ή τεχνοκρατικά κριτήρια αλλά είναι κατεξοχήν κοντά στον άνθρωπο και τον πολίτη λαμβάνονται υπόψη οτιδήποτε μπορει να οδηγήσει στην ελάφρυνση του κατηγορουμένου και την αποφυγή της καταδίκης του.

Είμαι βέβαιος ότι απέναντι σε αυτή την στρεβλή και άδικη νομοθετική πρωτοβουλία, το σύνολο του Δικαστικού Κόσμου θα ορθώσει το ανάστημα του, όπως αρμόζει στο ύψιστο καθήκον του, την προστασία και υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου.

Θανάσης Παυλόπουλος
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Σύμβουλος ΔΣΑ