20110406-235145.jpg

Τον Απρίλη του 1973 εξέπεμψε το πρώτο κινητό τηλέφωνο της Μοτορόλα στη Νεα Υόρκη και από την επόμενη μέρα ψάχνουμε να βρούμε την ηρεμία μας.

38 χρόνια μετα τα κινητά είναι περισσότερα απο τον πληθυσμό της χώρας και κρέμονται από τις τσέπες μας σαν τα περίστροφα του Μικρού Καουμπόυ.

Κάθε άνθρωπος έχει πιά ένα νούμερο που μπορεί οποιοσδήποτε να τον βρει οπουδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο.

Με την σταθερή τηλεφωνία υπήρχε ένα ωράριο επικοινωνίας και ένας σεβασμός στις ιδιωτικές στιγμές του καθενός μας.
Με την κινητή όλοι είμαστε διαθέσιμοι σε όλους. Οι δε επαγγελματίες δεν έχουμε πιά 8ωρο αλλά 20ωρο εργασίας.

Φυσικα στον αντίλογο αναγνωρίζουμε την ευκολία κλήσης ανα πάσα στιγμή τηλεφώνων ανάγκης ή επαγγελματικής συνεργασίας ή οικογενειακής επικοινωνίας και σίγουρα καταλήγουμε στο συμπερασμα ότι κανεις δεν μπορεί πιά να αποχωριστεί το εργαλείο αυτό αν το έχει χρησιμοποιήσει έστω μια φορά.

Ο επαγγελματίας όμως που διαθέτει κινητό το κανει για να τον εξυπηρετεί. Να μπορει να καλεί αυτόν που επιθυμεί και όχι για να δονείται μέρα νύχτα στη τσέπη του.

Έτσι υπαρχουν μερικοί κανόνες και κάποιες αλήθειες που πρέπει να ακουστούν επιτέλους:

•Τα κινητά δεν ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές. Εφευρέθηκαν για να βοηθήσουν την Επικοινωνια των ανθρώπων και όχι να τον βασανίζουν. Συνεπώς, αν μας δυσκολεύει τη ζωή, το διωχνουμε από δίπλα μας. Το κλείνουμε. Όταν δεν θέλουμε να μιλήσουμε, δεν απαντάμε. Όταν δεν απαντάμε ο άλλος δεν ξανακαλεί. Αν παρόλα αυτά συνεχίσει να καλεί ασταμάτητα τον βρίζουμε κανονικά. Η ευγένεια μας τελείωσε.

•Το κινητό υπάρχει πρωτίστως για να καλούμε εμείς τους άλλους όχι αυτοί εμάς. Συνεπώς, από νομικής απόψεως, αυτός που καλεί υποβάλει στον καλούμενο πρόταση συνομιλίας και ο αποδέκτης της κλήσης, εάν απαντήσει αποδέχεται την πρόταση και συνομιλεί. Αλλιώς, η κλήση παραμένει μια δήλωση βουλήσεως χωρίς έννομα αποτέλεσματα, χωρίς γκρίνιες, δίχως υποχρεώσεις. Απλή σιωπή.

•Όταν καλούμε για δουλειά σεβόμαστε το ωράριο εργασίας. Επειδή ο επαγγελματίας έχει το κινητό ανοιχτό ολη μέρα, Κυριακές και σχόλες για να επικοινωνεί με την οικογενεία του, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιλάει νυχθημερόν με τους πελάτες του. Επείγοντα περιστατικά υπάρχουν μόνο στους μαιευτήρες. Για όλους τους άλλους κλάδους ας περιμένουν την Δευτέρα με την αυγούλα.

•Όλες οι υποθέσεις δεν λύνονται μέσω κινητού, χρειάζονται και προσωπική επαφή. Γιαυτό μια περίληψη αρκεί, τα υπόλοιπα στο ραντεβού. Αλλιώς να πάρουμε αριθμούς 090 με χρέωση από τα νησιά Κειμαν 3,99 το λεπτό και να τους ακούμε ολη μέρα.

•Όποιος ρωτάει έναν επαγγελματία που απαντάει μια κλήση στις 12 το μεσημέρι ή στις 7 το απόγευμα με υποτονικό ύφος λόγω κούρασης, αν κοιμάται, οφείλει πάραυτα να καταβάλει πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο της αξίας του κινητού του. Πιό εκνευριστική ερώτηση δεν υπάρχει.

•Απαγορεύεται ρητά και δια ροπάλου να ελπίζει ο καλών ότι ο αποδέκτης θα δει την αναπάντητη κλήση του και θα τον πάρει πίσω αμέσως. Αν του οφείλει χρήματα μπορεί. Αλλιώς χαιρετίσματα.

•Επειδή οι εταιρείες έχουν πακέτα δωρεάν ομιλίας των συνδρομητών τους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε ολη την ακτινοβολία της Φουκοσίμα στο αυτί μας. Ομιλία με μέτρο και handsfree αλλιώς θα πρασινήσουμε πρόωρα.

•Καθε κλήση κοστίζει. Κάποιες κοστίζουν περισσότερο γιατί γίνονται στο αυτοκίνητο κατα την οδήγηση. Συντασσόμαστε με τον ΚΟΚ λοιπόν και δεν απαντάμε εν κινήσει αλλά πιό πολύ αποτασσόμαστε μετά βδελυγμίας την εικόνα «οδηγώ με το δεξί γιατί στο αριστερό κρατάω κινητό και όταν αλλάζω ταχύτητα στρίβω το τιμόνι με το γόνατο».

•Μπαρμπάδες βαρήκοοι, θείτσες από το χωριό, ξεχασμένοι συμμαθητές από το Δημοτικό, αργόσχολοι πελάτες, οι οποίοι τηλεφωνούν την καυτή ώρα της αγόρευσης στο Τριμελές Εφετείο για να μάθουν τα νέα σου, θέλουν το κακό σου, να σου κάνουν τα νεύρα τσατάλια και να ακούσεις ισόβια. Δεν απαντάς.

Με λίγα λογια, εμείς κανονίζουμε το ποιός, το πότε, και το πόσο. Ελεύθερα και χωρίς όρους. Αδιαπραγμάτευτα και κυριαρχικά. Όπως λεει και ο θυμόσοφος λαός μας, τον Σκύλο σου και το Κινητο σου, όπως τα μάθεις από μικρά..

ΘΠ

20110406-235152.jpg