20111115-154225.jpg

Αποδείχθηκε ήδη, οτι η κυβέρνηση συνεργασίας Παπαδημου με μεταβατική ισχύ και τρικομματική προέλευση υπουργών ήταν αναγκαία και υποχρεωτική για τον τόπο για τους πιό κάτω λόγους :

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και οι συγκρούσεις των στελεχών της για την διαδοχή του κομματικού της θρόνου, αποδείχθηκε εντελώς ανίκανη και αναξιόπιστη.

Δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της μείωσης του αδηφάγου Δημοσίου τομέα για λόγους καθαρά κομματικής ατολμίας να συγκρουστεί με τους ημετερους διορισθέντες επι δεκαετίες και να απωλέσει σημαντικό αριθμο ψηφοφόρων.

Δεν μπόρεσε να κλείσει ή να πουλήσει με ευνοϊκούς όρους φυσικά έστω και έναν δημόσιο φορέα και οργανισμό, για να μην θίξει τις στρατιές των ευνοημενων υπαλλήλων και των βολεμενων συνδικαλιστών, ούτε να εξασφαλίσει όρους κοινωνικά δίκαιης εφεδρείας.

Το μόνο εύκολο μέτρο που έλαβε ήταν η αύξηση των φόρων και των εκτάκτων εισφορών και η μείωση των μισθών και των συντάξεων, χωρίς πάλι να καταφέρει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα, παρά μόνο να οδηγήσει στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους.

Δεν κατάφερε να εισάγει ούτε ένα μέτρο ανάπτυξης ή έστω οικονομικής ανάσας στις επιχειρήσεις και το εμπόριο, περιοριζόμενη στο δήθεν άνοιγμα των επαγγελμάτων που σε τίποτε ουσιαστικό δεν βελτίωσε την οικονομία, τουλάχιστον σε σχέση με την κόντρα που επέβαλε στις ομάδες των επαγγελματιών.

Ανίκανη και αναξιόπιστη, γιατί δεν αναγνώρισε έμπρακτα τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων για την οικονομική καταστροφή της χώρας και γιατι δεν οδήγησε στη δικαιοσύνη και την παραδειγματική τιμωρία πρωτίστως τους δικούς της υπαίτιους γιαυτό.

Έπαιξε με τους θεσμούς, τα δημοψηφίσματα, τις δημοκρατικές αρχές και τα κοινωνικά και συνταγματικά δικαιώματα και επεχείρησε να γαντζωθεί στην εξουσία μέχρι τέλους και ανεξάρτητα της βούλησης του λαού.

Αναξιόπιστη, γιατι αποδείχθηκε πλέον οτι όλη η ιστορία της υπερχρέωσης μας και τη προσφυγής στο ΔΝΤ ήταν προσχεδιασμένη και προαποφασισμένη και ειπώθηκαν αναρίθμητα ψέμματα στον ελληνικό λαό.

Από την άλλη πλευρά, η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας αποδείχθηκε επικίνδυνη για την Τρόικα, σε περίπτωση που έπεφτε η κυβέρνηση και οι άμεσες εκλογες αναδεικνυαν κυβέρνηση ΝΔ με αυτοδυναμία ή όχι.

Οι θέσεις Σαμαρά και Αριστεράς για επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων του Μνημονίου – εάν φυσικά θα το επέτρεπαν οι συνθήκες – θα έθετε σε κίνδυνο την διαδικασία δημοσιονομικής εξομάλυνσης στην Ελλάδα και σε αλλα κράτη με το ίδιο πρόβλημα.

Αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων η Νεα Δημοκρατια να υπαναχωρήσει στο θέμα των άμεσων εκλογών και της αλλαγής πολιτικού σκηνικού κάτω από την μεθοδευμένη πίεση και απειλή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρω και συνεπώς την ουσιαστική πτωχευσή της.

Χρειαζόταν λοιπόν μια πολιτική λύση – ως από ευρωπαϊκής μηχανής θεός – που σε λίγες μόνο ημέρες θα ανάγκαζε τους Έλληνες να χειροκροτούν τη νεα συνεργατική κυβέρνηση, η οποία θα πάρει τα ίδια σκληρά ίσως και χειρότερα μέτρα, χωρίς αντίδραση.

Έναν αναλώσιμο τεχνοκράτη πρωθυπουργό που θα παίρνει αποφάσεις χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος και θα εκφωνεί πολιτικούς λόγους στοχεύοντας το θυμικό και το φιλότιμο των Ελλήνων, οι οποίοι έπαψαν να γεμίζουν αγανακτισμένοι τις πλατείες, ως δια μαγείας..

Δυστυχώς, αποδείχθηκε από όλα αυτά, οτι η Πολιτική όπως την ξέραμε τόσα χρόνια απέτυχε και παρέδωσε επειγόντως την σκυτάλη σε μια Διακυβέρνηση ανάγκης χωρίς δημοκρατική και εκλογική αντιπροσώπευση αλλά με στόχο την υλοποίηση όλων αυτών των αλλαγών στη ζωή μας, που ούτε σε σενάριο ταινίας δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε προ ολιγων ετών και οποίες αποτέλεσαν πάντοτε την σκοτεινή πλευρά της Σεληνης για πολίτες και πολιτικούς.

Στην Δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδίεξοδα και
όπως είπε ο σοφός Πιττακός ο Μυτιληναίος, «η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη, όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται ν’ αρνούνται τη διακυβέρνηση του τόπου τους».

Οφείλει λοιπόν το πολιτικό δυναμικό της χώρας μας, να κάνει την αυτοκριτική και την αναγέννηση του και ριζικά ανανεωμένο σε πρόσωπα και ιδέες να οδηγήσει την χώρα στον δρόμο της Δημοκρατίας, της Ισονομίας και της Ελευθερίας, το συντομότερο..

Θ.Παυλόπουλος